Naurettavan nautittava kokonaisuus

Linnateatteri on yhdistänyt käytävällä kaksi kulttuurihistoriallisesti merkittävää taloa – Dominon ja Maalaistentalon – uudeksi teatteritilaksi ravintolapalveluineen. Ovet aukesivat yleisölle viime perjantaina. Ruoka ja esitykset ovat edelleen naurettavan hyviä, tilat itsessään elämys.

Osoitteessa Puutarhakatu 8 tuttu hahmo tulee avaamaan lasiovet. Nyt astutaan sisään teatteriin, mitä ei ole tässä osoitteessa tapahtunut sitten 1950-luvun. Ovet avaa Linnateatterin johtaja Kalle Lamberg, joka on joulufiiliksissä.
-Paketti on valmis, ja nyt sai avata. Koko projektin ympärillä on alusta asti ollut hyvä energia, mikä on motivoinut kaikkia tekijöitä. On hienoa päästä näyttämään yleisölle kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden uusi avaus, jota lähdetään rakentamaan yhdessä, Lamberg hymyilee

Sisääntuloaula on avara ja tyylikäs. Pöytäliinapaikkoja on 160, ja keittiöstä vastaa tuttu ja tunnetusti taitava keittiömestari Martin Langford. Mies on kotoisin Englannista, mutta maestron menu muodostuu kansainvälisen kokemuksen ja turkulaisen osaamisen pohjalta. Uransa aikana Langford on työskennellyt muun muassa italialaisessa bistrossa ja sekä Michelin-tähdellä palkitussa ravintolassa. Aasian ja Afrikan maut ovat hänelle tärkeitä, Skandinaavinen keittiö täysin hallussa ja maku aina pääosassa. Ja pääosan näyttelijä myös näyttää aina hyvältä.
-Uudessa tilassa oli hyvä ja toimiva keittiö valmiina. Pystymme molemmissa Linnateatterin tiloissa, sekä tutulla Linnakadulla että täällä Puutarhakadulla, palvelemaan asiakkaita laadukkaasti ja joustavasti. Meillä on erinomainen porukka tekijöitä keittiöissä, Langford kertoo.

Linnateatterin keittiömestari Martin Langford muokkaa menun sesonkien mukaan. Kaunista ja maistuvaa.
Linnateatterin keittiömestari Martin Langford muokkaa menun sesonkien mukaan. Kaunista ja maistuvaa.

Mittava projekti lähti täyteen vauhtiin, kun Linnateatteri osti Domino-salin sekä sen naapurissa toimineen liikeyrityksen Humalistonkadulta. Tarina sai täydellisen ja tarkoituksenmukaisen käänteen, kun kokonaisuus paljastui Domino-salia laajemmaksi, monipuoliseksi tilakokonaisuudeksi. Maalaistentalon myötä moni asia loksahti kohdilleen.
-Tarvitsimme ehdottomasti ravintolatilat. Maalaistentalon tilojen myötä käytössämme on Alvar Aallon suunnittelema, teatterin alkuperäinen sisäänkäynti Puutarhankadun puolelta, 160 asiakaspaikkaa ravintolassa sekä hienot kokoustilat, jotka sopivat kahden ihmisen tapaamisesta 100-500 henkilön seminaaritilaisuuksiin, Lamberg kertoo.

Tilat henkivät aikaa ja ajatusta, jota varten Alvar Aalto ne suunnitteli. Maalaistentalo valmistui vuonna 1928, ja aina vuoteen 1954 se oli Turun kaupunginteatterin koti. Naapurissa oleva Domino puolestaan oli pitkään elokuvateatteri, joka viime vuosina palveli kaupunginteatteria remontin aikaisena väliaikaistilana.
Uusien tilojen avaus tapahtui 29. syyskuuta Pomo! -näytelmän uusinta ensi-illassa. Domino-saliin mahtuu 500 katsojaa. Tilan korkeus antaa aivan uudet mahdollisuudet tekniikan hyödyntämiseen sekä lavasteiden rakentamiseen.
-Toivottavasti kaikki pyörähtää hyvin käyntiin, niin saadaan myös pyörölava joskus hankittua, Lamberg naurahtaa.
Ympyrä on joka tapauksessa komealla tavalla sulkeutunut: Linnateatterin remonttiin asti tiloja erottanut umpeen muurattu ovi on auki. Yhdessä tilat muodostavat arvokkaan, toiminallisen ja kauniin kokonaisuuden.
-Olemme yhteistyössä arkkitehtitoimisto Siggen, Turun museokeskuksen ja Jatkeen loistavan urakoitsijatiimin kanssa saaneet aikaan tilojen historiaa arvostavan kokonaisuuden, joka toimii tässä ajassa, ja josta on hyvä aloittaa, Lamberg selvittää.
Yleisön palautteen mukaan ja sujuvuuden ehdoilla Linnateatteri muokkaa palveluaan ja tilojaan.
-Käytäntö näyttää, mitä muutoksia halutaan tehdä ja miten ruoka- ja juomapalvelut parhaiten sujuvat. Kuuntelemme kävijöitä ja sorvaamme vauhdissa palautteiden pohjalta parempaa pakettia.
-Nyt olemme joka tapauksessa oikeassa teatterissa. Se on iso ja upea juttu Linnateatterille, tiivistää Lamberg.

Syksyssä paneudutaan miehenkäytön saloihin!

Linnateatterin syksyn ensimmäinen aikuisille suunnattu näytelmä saa ensi-iltansa 8.9.2017. Teatteriravintolan lava lastataan silloin komedialla Miehenkäyttöopas – 10 tapaa selvitä arjesta, jonka päärooleissa loistavat Jukka Rasila ja Mika Räinä. Komedia tarjoilee nimensä mukaisesti kaikille tuttuja arkisia tilanteita ja paljastaa samalla miesten ja naisten ajatuksenjuoksun absurdit erot. Ohjauksesta vastaa Linnateatterin johtaja Kalle Lamberg.

 

”Harjoituskausi on mennyt todella hyvin! Jukka ja Mika ovat komedian todellisia grand old maneja, he ovat tehneet komediaa varmaan ainakin viidellä vuosikymmenellä ja se näkyy… harjoituskausi on tuntunut välillä 3 viikkoa kestävältä jätkien saunaillalta jossa on naurettu, pohdiskeltu ja välillä syvennytty kaikkein syvällisempien mietteiden pariin miehuudesta. Todellinen tutkimusmatka miehenmieleen on käyty läpi! Onneksi työryhmässä on naisia jotta näytelmään on saatu myös naisnäkökulmaa eikä vain äijien tekemää äijäilyhuumoria äijistä!” Lamberg summaa harjoituskautta. Komedia sopiikin hänen mielestään naisille, miehille, tuoreille pariskunnille, vanhoille pariskunnille, heille jotka haluavat tajuta miehiä ja heille jotka eivät edes halua yrittää ymmärtää.  ”Harjoituskausi on osoittanut että miesten ja naisten erot ovat hiuksenhienot, ne aiheuttavat yhteentörmäyksiä, mutta ne ovat kuitenkin niin pieniä, että ihmisen evoluutio ja elämänjatkuvuus ei vaarannu!” Lamberg toteaa nauraen.

 

Syksyn komedian lipuista on viikko ennen ensi-iltaa myyty 80%. Ohjaaja Lambergin mukaan yleisön kiinnostus kertoo aihealueen ainaisesta ajankohtaisuudesta.  ”Näytelmän aihetta pohtiessani kävin läpi isoimpia ongelmia ja kysymyksiä, joihin ei olla saatu selvyyttä! Läpi ihmiskunnan historian nousi esille yksi kysymys: ”miksi mies teki näin?” tai miksi mies teki noin?” Päätimme käsikirjoittajien kanssa tarttua tähän ikuisuuskysymykseen ja tehdä ”Miehenkäyttöoppaan”, tehdä sen linnateatterimaisesti viihteelliseen muotoon ja näin saimme muokattua noin 2 tuntisen opetuspaketin nautittavaksi!” Ohjaaja Lamberg muotoilee näytelmän taustoja.

 

”Ajatus siitä, että voisi olla olemassa kaikenkattava käyttöopas miehiin, naisiin tai ylipäänsä ihmisiin, on älytön, mutta kutkuttava. Olisihan se kätevää, jos voisi manuaalista tarkistaa mistä narusta milloinkin vetää haluamansa lopputuloksen saavuttamiseksi. Koska minulla ei ole omakohtaista kokemusta miehenä olemisesta, lähestyin aihetta miettimällä tilanteita, joissa miehet yrittävät epätoivoisesti ymmärtää ”meitä naisia”. Vaikka stereotypioille on hauska nauraa ja ne eivät aina synny täysin tyhjästä, kirjoittamissani kohtauksissa niillä ratsastetaan täysin metsään.” Kertoo inspiraatiostaan näytelmän sketsejä käsikirjoittanut Anna Meling, joka on kirjottanut sketsejä mm. Uuteen iloiseen teatteriin ja Siskonpetiin.

Linnateatterin syksyssä nähdään Tatu ja Patu työn touhussa!

Linnateatterin syyskauden ensi-ilta lapsille ja lapsenmielisille on Aino Havukaisen ja Sami Toivosen suosittuun lastenkirjaan perustuva Tatu ja Patu työn touhussa. Sami Rannilan dramatisoima ja ohjaama näytelmä on vuorossaan kolmas kiertuenäytelmä Tatun ja Patun maailmasta. Kiertueelle suuntaava esitys on tärkeä osa Linnateatterin lapsikatsojille suunnattua toimintaa ja nostaa samalla lastenteatterin saavutettavuutta etenkin pohjoisessa Suomessa.

”Näytelmä kertoo hauskalla tavalla lapsille, mitä työ on, miksi sitä tehdään ja samalla nähdään läpileikkaus ammattien kirjosta. Rivien välistä lapsille kerrotaan, että kaikki ammatit ovat tärkeitä, jokaiselle löytyy sopiva työ ja joka ammatista kannattaa olla ylpeä.” näytelmän ohjannut Sami Rannila tiivistää esitystä. Ensi-iltansa 1.9.2017 saavassa lastennäytelmässä pääkaksikko käy läpi 17 eri ammattikuntaa sekä muutaman ammatin ”ala-ammatteja” kuten sairaanhoitajien erikoistumisaloja, joten luvassa on musiikin rytmittämä kavalkadi työelämän syövereihin.

Tatu ja Patu kiertävät syksyn aikana tällä hetkellä 84 esityksen verran ja näytelmän kausi jatkuu vielä kevätkauden 2018. Työn touhussa saavat siis olla myös näyttelijät Sami Markus ja Jaakko Loukkola. ”Kyllähän noita kilometrejä tulee kaudessa tuhansia ja kun esityskertoja on liki 100, tulee pystytys-purku-komboja parisataa. Onneksi lasten aito ilo korvaa kaikki kilometrit ja roudaustunnit.” tiivistää reissuelämää toinen näyttelijöistä Jaakko Loukkola. ”Kiertueelle lähtevä esitys on myös ohjaajan kannalta haastava projekti. Esityksen täytyy olla mahdollisimman nopea ja helppo pystyttää lavalle, mutta kuitenkin näyttävä. Ohjausratkaisujen ja tekstin pitää kestää monta esitystä, ei voi tehdä mitään vähän sinne päin. Näyttelijälle on yhtä kärsimystä esittää yli 200 esitystä, jos jokin esityksen ratkaisu on huono tai ei toimi.” Rannila lisää.

Linnateatterin kiertuenäytelmä mahdollistaa ympäri Suomen kymmenien erilaisten pienten yhdistysten toimintaa tarjoamalla loistavan ja helpon varainhankintakeinon. Tänä syksynä Linnateatteri lahjoitti ensi-illan MLL Portsan yhdistykselle. ”MLL Portsan yhdistys käyttää lipputuloista saatavat rahat pääasiallisesti perhekahvilatoiminnan pyörittämiseen. Koska yhdistyksellämme ei ole omia tiloja, vuokraamme tilaa kahvilatoimintaa varten. Haluamme tarjota maksutonta toimintaa alueen lapsiperheille ja ensi-illasta saatavat tulot mahdollistavat tämän. Varoilla varmistamme, että alueella jatkuu aktiivinen toiminta, johon kaikilla on mahdollisuus osallistua.” yhdistyksen puheenjohtaja Milja Moberg kertoo. ” Ensi-ilta esitetään Topeliuksen koululla, joten teemme yhteistyötä vanhempainyhdistyksen kanssa. Vanhempainyhdistys käyttää keräämänsä rahat lyhentämättömänä koulun ja esiopetuksen oppilaiden hyväksi.” Moberg jatkaa.

Tatu ja Patu nähdään kiertueen lisäksi Linnateatterin teatterisalissa su 15.10.2017 klo 13 & 15 sekä su 26.11.2017 klo 13 & 15. Lue lisää täältä!

Linnateatteri laajentaa uusiin tiloihin!

Linnateatteri on hankkinut Humalistonkatu 7:ssä sijaitsevan, elokuvateatterina aikoinaan toimineen Dominon kiinteistön. Samalla on solmittu pitkäkestoinen vuokrasopimus Lounais-Suomen Maalaistentalon tiloihin, joissa toimii tällä hetkellä kokous- ja tilausravintola Alvarium. “Keskustellessamme Dominon tilasta kävi jo alkumetreillä selväksi, että sen aulatilat ovat meille riittämättömät. Asiaa ääneen pohtiessamme saimme kuulla, että Alvariumin ja Dominon tiloja yhdistää tammiovet, jotka on aikoinaan muurattu umpeen. Nämä kaksi tilaa on siis mahdollista yhdistää. Ja sen me nyt teemme!” Linnateatterin johtaja Kalle Lamberg toteaa ylpeänä.

Linnateatteri vuokraa Lounais-Suomen Maalaistentalosta yhteensä 1 100 neliömetriä ja näihin tiloihin sijoitetaan lämpiö sekä täyden palvelun ravintola. “Kun Pomo! –toimistokomedia saa syyskuun lopulla uusintaensi-iltansa Domino-salissa, ovat nämä tilat jo käytössä. Siitä alkaen kulku tiloihin siirtyy tapahtuvaksi Puutarhakadun puolelta, ja Maalaistentalon alkuperäinen teatterin sisäänkäynti otetaan jälleen Alvar Aallon suunnittelemaan käyttöön” Linnateatterin hallinto- ja talousjohtaja Henni Syrjänen kertoo. “Teemme aluksi vain välttämättömät muutokset ja nekin maltilla. Haluamme nimittäin kuulla Turun ja sen lähikuntien asukkaiden muistoja ja toiveita siitä, millaisena he teatterin näissä tiloissa näkevät. Kokonaisuus muovautuu yhdessä tehden tuleviakin sukupolvia silmälläpitäen.” Syrjänen jatkaa.

Tilojen haltuunotto alkaa heinäkuussa vanhojen tammiovien esiinpurkamisella sekä tilojen yhdistämisellä. “Alvar Aalto suunnitteli tämän tilan 1920-luvun lopulla nimenomaan teatteritoimintaa varten, ja se oli Alvar Aalto Säätiön mukaan hänelle se tärkein ja kiinnostavin tehtävä Maalaistentalon suunnittelussa. Linnateatteri tekee kulttuuriteon palauttamalla kaksi kulttuurihistoriallisesti merkittävää tilaa niiden ansaitsemaan käyttötarkoitukseen.” Syrjänen toteaa. Linnateatteri tekee yhteistyötä niin Alvar Aalto Säätiön kuin Turun museokeskuksenkin kanssa, jotta kahta kulttuurihistoriallisesti merkittävää tilaa kohdellaan maltilla ja vanhaa kunnioittaen. Yhteistyötä tullaan tekemään myös muun muassa MUM`Sin sekä palkitun turkulaisen muotoiluyrityksen Saanan ja Ollin kanssa.

Linnateatteri jatkaa toimintaansa Vanhan Kivipainon tiloissa normaalisti, ja syksyn 2017 ohjelmisto pyörii siellä ilmoitetun mukaisesti. “Toiminnan kehittämiseksi uudet tilat tulevat tarpeeseen. Kivipainon tiloissa ovat seinät tulleet vastaan ja myymme aivan liian usein ei-oota. Mutta teatteriravintolasta emme luovu ennenkuin Maalaistentalossa kaikki toimii hyvin.” Lamberg vahvistaa.

 

Tiedustelut teatterinjohtaja Kalle Lamberg 044 295 5352 tai kalle.lamberg@linnateatteri.fi

Kesän hauskin mökki-idylli Linnankadulla!

Haluatko mökkiläiseksi -kesäkomedia sai ensi-iltansa torstaina 15.6. Mökkiloma saa näytelmässä absurdit mittasuhteet, kun tv-kilpailun voittajapariskunta joutuu viettämään mökillä koko kesän. Mökkitunnelmaan virittävät myös Linnateatterin sisäpihan sisustus ja katetun pihanäyttämön kesäinen ruokalista.

Roope Lipastin kirjoittama komedia alkaa, kun aivan tavallinen pariskunta voittaa tv-visailusta itselleen mökin. Palkinnon lunastamisessa on vain yksi ehto: voittajien täytyy asua voittomökillä koko kesä.

”Näytelmässä on universaaleja mökkikokemuksia, jotka kaikki suomalaiset tunnistavat. Mukana on kaikki, mitä mökillä voi tapahtua – ja mikä voi mennä pieleen”, Lipasti kertoo.

Näytelmän on ohjannut Kari-Pekka Toivonen ja rooleissa nähdään näyttelijät Arttu Kapulainen, Minna Kivelä ja Valtteri Roiha. Melkein koko porukka tunnustautuu mökki-ihmisiksi.

”Kesään varustaudutaan huolella, mutta mökillä on aina asioita, jotka jäivät tekemättä viime kesänä. Joka kesän alussa aloitetaan uudet projektit, ja sama sykli jatkuu”, Toivonen pohtii.

”Aihe tuo mieleen muistoja, kuten sen, kun olin teininä mökillä kaverien kanssa. Illalla laitettiin tulta kamiinaan, ja kun tuli hiipui, kaadoin sytytysnestettä suoraan tulipesään. Kulmakarvat ja kaikki muu mahdollinen paloi!” Roiha nauraa. ”Mökkeilyyn liittyy aina vähän vaaraa. Näytelmässäkin on vaaran tuntua.”

”Niin, mökillä ollaan luonnon armoilla”, Kivelä jatkaa. ”Minä en ole yhtään mökki-ihminen, ja tämä näytelmä vahvistaa sitä. Minulle riittää, että olen tämän kesän mökillä, se on sitten siinä.”

”Minä uskon haaveilevani yhä kesän jälkeen omasta kesämökistä. Mutta katsotaan asiaa uudestaan elokuussa”, Kapulainen sanoo.

Eija, Pertti ja ihan tavallinen hyttynen

Haluatko mökkiläiseksi -näytelmässä tavataan mökkiläisiä laidasta laitaan. Minna Kivelä ja Valtteri Roiha tulkitsevat mökkikisailun voittavan pariskunnan roolit.

”Hahmoni on kilpailuhenkinen suorittaja, entinen kympin tyttö joka haluaa edelleen olla kympin tyttö”, Minna Kivelä kuvailee roolihahmoaan Eijaa. ”Hän määrää parisuhteessa kaapin paikan.”

”Ei kai sentään”, Roiha yrittää toppuutella. ”Pertti on entinen karavaanari, joka pakotetaan pysymään paikallaan. Näytelmässä Pertti kasvaa opettajasta mieheksi.”

Useissa Linnateatterin näytelmissä Roiha on vaihtanut hurjaa vauhtia roolista toiseen. Hän tarttuu ilolla yhden hahmon haasteeseen.

”Nautiskelen, että saan tehdä vain yhden roolin ja Arttu…”, Roiha aloittaa.

”Minä herkuttelen sillä, että saan tehdä kaikki roolit!” Kapulainen lopettaa lauseen. ”Minulla on esimerkiksi haastavaa murrosikää elävä älykkö Sasu, Eijan toimelias äiti Raili, tv-alan ammattilainen Jaajo, pari vinksahtanutta mökkinaapuria… Ja yksi ihan normaali hyttynen.”

Kesäteatteria optimioloissa

Haluatko mökkiläiseksi esitetään Linnateatterin sisäpihalle rakennetussa teltassa. Sisäpiha sisustetaan mökkihenkisesti, ja esitysten yhteydessä voi nauttia Linnateatterin ravintolan kesämenun grilliherkuista.

”Olosuhteet ovat huikeat! Vaikka sataa, niin yleisö kuin me esiintyjätkin olemme suojissa. Helteellä teltan sivut aukeavat ja ilma kiertää. Optimaaliset kesäteatteriolosuhteet”, Kapulainen iloitsee.

”Täällähän on ihan festarimeininki, kun on tarjoiluakin. Jännä nähdä, millaista täällä on, kun yleisö täyttää pöydät”, Kivelä sanoo.

Lähestyvä kantaesitys on sekä kauhistuttanut sekä hymyilyttänyt koko työryhmää.

”Jännittää aivan hirveästi! Mitä, jos kaikki istuvat hiljaa eikä kukaan naura?” Lipasti hermoilee uuden tekstinsä ensiesityksen alla.

”Komedia syttyy eloon vasta yleisön kanssa. Saamme yllättyä, kun katsojat nauravatkin eri asioille kuin olisimme luulleet”, Kivelä ennustaa.

”Kyllä tästä hauskaa tulee”, Kapulainen uskoo. ”Vuorikiipeilytermein voitaisiin sanoa, että nyt ollaan perusleirissä ja huippu näkyy jo.”

”Ja nyt on jo selvää, että lisähappea ei tarvita”, Toivonen hymyilee.

Haluatko mökkiläiseksi Linnateatterin pihanäyttämöllä 15.6.–19.8.2017. Lue lisää näytelmästä tai tutustu ravintolan kesämenuun.

Teksti: Siiri Liitiä
Kuvat: Otto-Ville Väätäinen

Kutsu naisnäyttelijöille: tervetuloa koe-esiintymiseen!

Linnateatteri etsii tuleviin tuotantoihinsa naisnäyttelijöitä. Hakijoilta edellytetään teatterialan koulutusta ja/tai kokemusta ammattiteatterissa näyttelemisestä.

Ensimmäinen tuotanto, johon naisnäyttelijää etsitään, ajoittuu syksyyn 2017, mutta etsimme myös näyttelijöitä tulevien vuosien tuotantoihimme.

Koe-esiintyminen järjestetään maanantaina 19.6.2017 klo 10.00 Linnateatterin
Teatterisalissa. Koe-esiintymiseen kutsutaan hakemusten perusteella.

Mikäli kiinnostuit, lähetä meille CV:si, jossa kerrot aikaisemmasta teatterialan
kokemuksestasi, koulutuksestasi ja harrastuksistasi sekä valokuvasi osoitteeseen janne.jamsa@linnateatteri.fi maanantaihin 12.6. klo 15 mennessä. Kirjoita sähköpostin otsikoksi ”Koe-esiintyminen / Linnateatteri 2017”. Muista liittää hakemukseen myös yhteystietosi (puhelinnumero ja sähköpostiosoite).

Ilmoitamme kaikille hakijoille tiedon koe-esiintymiseen pääsystä torstain 15.6.2017 aikana.
Koe-esiintymiseen kutsutuille toimitamme erillisen tekstimateriaalin, jota hyödynnetään koe-esiintymisessä.

Lisätiedot ja hakemukset: tuottaja Janne Jämsä, janne.jamsa@linnateatteri.fi

Sommaren är kort – mutta lippukassa palvelee kesälläkin!

Linnateatterin lipunmyynti palvelee kesäaikaan 5.6.–1.9. maanantaista perjantaihin klo 10–14. Puhelimeen vastaamme maanantaista perjantaihin klo 9–16.

17.–21.7. lippukassa, puhelinpalvelu ja toimisto ovat koko viikon suljettuna.

Iltalipunmyynti palvelee koko kesän ajan aina tuntia ennen esityksiä.

Lisäksi voit lunastaa lippumme ilman lisäkuluja kaikista Ticketmasterin toimipisteistä, kuten Stockmannilta, Sokos Wiklundilta ja kaikista Prismoista ja Citymarketeista.

Tervetuloa lippukaupoille ja kesäteatteriin!

Linnateatterin aidot mökkikokemukset, osa 2

Huhtikuun lopulla innostuimme muistelemaan blogissa kauheimpia mökkikokemuksia. Kesän Haluatko mökkiläiseksi -mökkikomedian ensi-iltaan on enää alle kuukausi, joten tässä vielä toinen kokoelma katsojiemme ja meidän koottuja mökkiseikkailuja!

Nimismiehen juhannusraketit

”Hauskin mökkimuistoni on kummitätini mökiltä 1960-luvulta. Kummini veli oli nimismies ja kaikilla nimismiehillä oli tuolloin takavarikoitu pontikkatehdas. Juhannuksena päätettiin järjestää ilotulitus, ja nimismies itse ampui raketteja kalliolta. ’Pienessä’ pontikkapöhnässä raketti oli telineessä niin, että se osui suoraan nimismiehen teryleenihousuihin, jotka tietysti syttyivät palamaan.

En ole koskaan nähnyt ison miehen menevän niin liukkaasti takapuoliluisua kalliolta mereen. Meillä lapsilla riitti hauskaa moneksi tunniksi.”

– Jaana, katsoja

Vieraita välikatossa

”Kun laajensimme mökkiämme, halusi arkkitehti jättää talon viereen suuria puita. Hankimme puissa kiipeileville oraville ruokinta-automaatin ja seurasimme niiden touhuja mielellämme. Kun viime vuonna menimme mökille alkukeväällä ja kuulimme rapinaa makuuhuoneemme katosta, ajattelimme, että oravat ovat varmaan tehneet sinne pesän – ei siis häiritä niitä. No, toukokuuhun mennessä kyllästyimme lopulta rapinaan ja yritimme koputella harjanvarrella kattoon. Oravaperhe ei tullut ulos.

Eräänä päivänä tähyilin ränniin, jos eläimiä vihdoin näkyisi. Ja näkyihän niitä. Ajattelin, että ei voi olla tottakaan, rännissä on kolme näädänpoikasta! Äkkiä googlettamaan: mitä niille voi tehdä? Paljastui, että näätä on rauhoitettu keväästä syksyyn. Annoimme siis niiden olla, vaikka paneelikatosta alkoi hiljalleen tippua ensin jotain tahmeaa, sitten höyheniä ja lopulta linnun jalka… Kun näädät lopulta lähtivät, vakuutusyhtiö lähetti hyvän remonttiporukan tekemään perusteellisen puhdistuksen. Onneksi vakuutus myös korvasi koko hinnan! Kaadoimme arkkitehdin suojelemat puut talon edestä ja toivomme, että tänä vuonna meillä ei ole enää näätämäisiä vieraita.”

– Tiina, Linnateatterin kirjanpitäjä

Ulkotulet appivanhemmille

”Oli vuosi 1993. Ensimmäinen yhteinen juhannus tyttärieni isän kanssa. Olimme juhannusta viettämässä hänen vanhempiensa mökillä. Illalla laitoin ulkotulet heidän upouudelle laiturilleen. Tulet jäivät palamaan, kun menimme nukkumaan.

Juhannuspäivän aamuna heräsimme siihen, että joku kolkutti kovaa ulko-oveen. Menin unenpöpperöisenä avaamaan oven ja siellä oli mökkinaapuri, joka hätääntyneenä sanoi, että laituri palaa. Sanoin, että älä narraa. Mutta kun näin liekit, leikki oli kaukana. Saimme palon sammutettua. Kaikkein nolointa oli, kun meidän piti mennä kertomaan poikaystäväni vanhemmille, että heidän upouusi laiturinsa paloi. Toki korjasimme sen ja kaikki päättyi hyvin.

– Hanne H., katsoja

Aitoihin mökkikokemuksiin perustuva komedia Haluatko mökkiläiseksi saa ensi-iltansa 15.6.2017. Lue lisää esityksestä!

Miehistä menoa ja työn touhua – syksyn ohjelmisto nyt myynnissä!Linnateatterin syksyn avaa Teatteriravintolassa 8.9. ensi-iltansa saava komedia Miehenkäyttöopas – 10 tapaa selvitä arjesta. Rooleissa nähdään Jukka Rasila ja Mika Räinä ja esityksen ohjaa Kalle Lamberg.

Esitys koostuu useiden suomalaisten komediakäsikirjoittajien kirjoittamista uusista sketseistä. Sketsit käsittelevät miehenä olemista monelta eri kantilta, töistä tunne-elämään ja seksistä henkiseen kasvuun.

”Teemme komedian keinoin kaiken mahdollisen kattavan käyttöoppaan siihen, miten mies toimii. Naiset oppivat esityksestä ymmärtämään sekä nykyisiä että tulevia miehiään. Miehet itse oppivat ymmärtämään omaa toimintaansa ja käyttäytymistään”, Lamberg lupaa pilke silmäkulmassa.

Tatu ja Patu tarttuvat työhön

Syksyn toinen ensi-iltanäytelmä on kaikille yli 3-vuotiaille suunnattu Tatu ja Patu työn touhussa. Näytelmä lähtee Suomen-kiertueelle syyskuun alussa, ja Linnateatterissa nähdään syksyllä neljä esitystä.

Tällä kertaa Tatu ja Patu tutustuvat erilaisiin ammatteihin: kampaaja, palomies, siivooja, sairaanhoitaja, metallityöläinen, muusikko, maanviljelijä… Tatuna nähdään tuttuun tapaan Sami Markus ja Patuna Jaakko Loukkola. Esityksen dramatisoi ja ohjaa Sami Rannila.

”Tatun ja Patun vahvuus on siinä, että he tulevat Outolasta, eivät ihan naapurikunnasta. Se antaa heille etuoikeuden kyseenalaistaa kaiken ja ihmetellä positiivisessa hengessä ihmisten touhuja, mikä taas antaa meille teatterin tekijöille vapauden päästää mielikuvituksemme valloilleen”, Rannila kertoo.

”Lisäksi Tatun ja Patun touhuissa on aina jokin sisältö, asia tai viesti. Se antaa moraalisen selkärangan ja oikeutuksen itselleni tehdä niistä esitys lapsille”, dramaturgi-ohjaaja jatkaa.

Pomo! muuttaa Dominoon

Syksyn ohjelmistossa jatkavat kevätkauden katsojasuosikit Pomo! ja Mieletön elokuvan historia. Pomo!-näytelmä siirtyy Teatterisalista katsomoltaan kaksi kertaa suurempaan Domino-saliin.

”Jotta meidän ei enää tarvitsisi myydä katsojille ei-oota, siirrämme sekä huippusuositun Pomo!:n että osan syksyn vierailevista esityksistä Domino-saliin”, Linnateatterin hallinto- ja talousjohtaja Henni Syrjänen hymyilee.

Myös Domino-salin esityksissä on mahdollista nauttia Linnateatterin ravintolan antimista osana teatteri-iltaa.

”Koska tila on meille on meille entuudestaan tuttu, olemme huomioineet katsojien ja henkilöstön toiveet muun muassa aulatilan käytännöllisyyden ja toimivuuden parantamiseksi. Tavoitteena on rakentaa toimiva ja viihtyisä kokonaisuus, jossa logistiikka pelaa, jonotusajat vähenevät ja tungos pienenee”, Syrjänen sanoo.

Liput nyt myynnissä

Syksyn ohjelmistossa on myös vaikuttava valikoima vierailuesityksiä niin Domino-salissa, Teatteriravintolassa kuin Teatterisalissakin. Saisiko olla stand upia, dragia, musiikkikomediaa, romantiikkaa, lastendiskoa, keikkoja – vai jotain muuta tai ihan kaikkea?

Tutustu syksyn vierailuohjelmistoon ohjelmistosivulla. Ohjelmisto täydentyy vielä tulevien kuukausien aikana, joten pysy kuulolla!

Tulossa pian: kesä, mökki ja kärpäset

Toukokuu on täällä ja kesä ihan ovella!

Se tarkoittaa, että kesäkomediamme harjoitukset on nyt aloitettu. Roope Lipastin kirjoittama Haluatko mökkiläiseksi -komedia saa ensi-iltansa Linnateatterin pihanäyttämöllä 15.6. ja esitykset jatkuvat koko kesän aina 19.8. asti. Parhaat paikat myydään nyt!

Toukokuussa ehditään vielä esittää monenmoista sisätiloissakin. Keväällä täysille katsomoille esitetyt Pomo! ja Mieletön elokuvan historia jatkavat syksyllä, mutta toukokuu tuo tullessaan myös keikkoja ja vierailuita, joihin et saa toista tilaisuutta. Sami Hedberg, Kolina ja Benjamin, Suosalo, Tegelman ja Brel

Kevään esityskausi jatkuu Teatteriravintolassa ja Teatterisalissa la 20.5. asti. Katso koko ohjelmisto täältä.