Kesän hauskin mökki-idylli Linnankadulla!

Haluatko mökkiläiseksi -kesäkomedia sai ensi-iltansa torstaina 15.6. Mökkiloma saa näytelmässä absurdit mittasuhteet, kun tv-kilpailun voittajapariskunta joutuu viettämään mökillä koko kesän. Mökkitunnelmaan virittävät myös Linnateatterin sisäpihan sisustus ja katetun pihanäyttämön kesäinen ruokalista.

Roope Lipastin kirjoittama komedia alkaa, kun aivan tavallinen pariskunta voittaa tv-visailusta itselleen mökin. Palkinnon lunastamisessa on vain yksi ehto: voittajien täytyy asua voittomökillä koko kesä.

”Näytelmässä on universaaleja mökkikokemuksia, jotka kaikki suomalaiset tunnistavat. Mukana on kaikki, mitä mökillä voi tapahtua – ja mikä voi mennä pieleen”, Lipasti kertoo.

Näytelmän on ohjannut Kari-Pekka Toivonen ja rooleissa nähdään näyttelijät Arttu Kapulainen, Minna Kivelä ja Valtteri Roiha. Melkein koko porukka tunnustautuu mökki-ihmisiksi.

”Kesään varustaudutaan huolella, mutta mökillä on aina asioita, jotka jäivät tekemättä viime kesänä. Joka kesän alussa aloitetaan uudet projektit, ja sama sykli jatkuu”, Toivonen pohtii.

”Aihe tuo mieleen muistoja, kuten sen, kun olin teininä mökillä kaverien kanssa. Illalla laitettiin tulta kamiinaan, ja kun tuli hiipui, kaadoin sytytysnestettä suoraan tulipesään. Kulmakarvat ja kaikki muu mahdollinen paloi!” Roiha nauraa. ”Mökkeilyyn liittyy aina vähän vaaraa. Näytelmässäkin on vaaran tuntua.”

”Niin, mökillä ollaan luonnon armoilla”, Kivelä jatkaa. ”Minä en ole yhtään mökki-ihminen, ja tämä näytelmä vahvistaa sitä. Minulle riittää, että olen tämän kesän mökillä, se on sitten siinä.”

”Minä uskon haaveilevani yhä kesän jälkeen omasta kesämökistä. Mutta katsotaan asiaa uudestaan elokuussa”, Kapulainen sanoo.

Eija, Pertti ja ihan tavallinen hyttynen

Haluatko mökkiläiseksi -näytelmässä tavataan mökkiläisiä laidasta laitaan. Minna Kivelä ja Valtteri Roiha tulkitsevat mökkikisailun voittavan pariskunnan roolit.

”Hahmoni on kilpailuhenkinen suorittaja, entinen kympin tyttö joka haluaa edelleen olla kympin tyttö”, Minna Kivelä kuvailee roolihahmoaan Eijaa. ”Hän määrää parisuhteessa kaapin paikan.”

”Ei kai sentään”, Roiha yrittää toppuutella. ”Pertti on entinen karavaanari, joka pakotetaan pysymään paikallaan. Näytelmässä Pertti kasvaa opettajasta mieheksi.”

Useissa Linnateatterin näytelmissä Roiha on vaihtanut hurjaa vauhtia roolista toiseen. Hän tarttuu ilolla yhden hahmon haasteeseen.

”Nautiskelen, että saan tehdä vain yhden roolin ja Arttu…”, Roiha aloittaa.

”Minä herkuttelen sillä, että saan tehdä kaikki roolit!” Kapulainen lopettaa lauseen. ”Minulla on esimerkiksi haastavaa murrosikää elävä älykkö Sasu, Eijan toimelias äiti Raili, tv-alan ammattilainen Jaajo, pari vinksahtanutta mökkinaapuria… Ja yksi ihan normaali hyttynen.”

Kesäteatteria optimioloissa

Haluatko mökkiläiseksi esitetään Linnateatterin sisäpihalle rakennetussa teltassa. Sisäpiha sisustetaan mökkihenkisesti, ja esitysten yhteydessä voi nauttia Linnateatterin ravintolan kesämenun grilliherkuista.

”Olosuhteet ovat huikeat! Vaikka sataa, niin yleisö kuin me esiintyjätkin olemme suojissa. Helteellä teltan sivut aukeavat ja ilma kiertää. Optimaaliset kesäteatteriolosuhteet”, Kapulainen iloitsee.

”Täällähän on ihan festarimeininki, kun on tarjoiluakin. Jännä nähdä, millaista täällä on, kun yleisö täyttää pöydät”, Kivelä sanoo.

Lähestyvä kantaesitys on sekä kauhistuttanut sekä hymyilyttänyt koko työryhmää.

”Jännittää aivan hirveästi! Mitä, jos kaikki istuvat hiljaa eikä kukaan naura?” Lipasti hermoilee uuden tekstinsä ensiesityksen alla.

”Komedia syttyy eloon vasta yleisön kanssa. Saamme yllättyä, kun katsojat nauravatkin eri asioille kuin olisimme luulleet”, Kivelä ennustaa.

”Kyllä tästä hauskaa tulee”, Kapulainen uskoo. ”Vuorikiipeilytermein voitaisiin sanoa, että nyt ollaan perusleirissä ja huippu näkyy jo.”

”Ja nyt on jo selvää, että lisähappea ei tarvita”, Toivonen hymyilee.

Haluatko mökkiläiseksi Linnateatterin pihanäyttämöllä 15.6.–19.8.2017. Lue lisää näytelmästä tai tutustu ravintolan kesämenuun.

Teksti: Siiri Liitiä
Kuvat: Otto-Ville Väätäinen