Naurettavan nautittava kokonaisuus

Linnateatteri on yhdistänyt käytävällä kaksi kulttuurihistoriallisesti merkittävää taloa – Dominon ja Maalaistentalon – uudeksi teatteritilaksi ravintolapalveluineen. Ovet aukesivat yleisölle 29.9.2017. Ruoka ja esitykset ovat edelleen naurettavan hyviä, tilat itsessään elämys.

Osoitteessa Puutarhakatu 8 tuttu hahmo tulee avaamaan lasiovet. Nyt astutaan sisään teatteriin, mitä ei ole tässä osoitteessa tapahtunut sitten 1950-luvun. Ovet avaa Linnateatterin johtaja Kalle Lamberg, joka on fiiliksissä.
-Paketti on valmis, ja nyt sai avata. Koko projektin ympärillä on alusta asti ollut hyvä energia, mikä on motivoinut kaikkia tekijöitä. On hienoa päästä näyttämään yleisölle kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden uusi avaus, jota lähdetään rakentamaan yhdessä, Lamberg hymyilee

Sisääntuloaula on avara ja tyylikäs. Pöytäliinapaikkoja on 160, ja keittiöstä vastaa tuttu ja tunnetusti taitava keittiömestari Martin Langford. Mies on kotoisin Englannista, mutta maestron menu muodostuu kansainvälisen kokemuksen ja turkulaisen osaamisen pohjalta. Uransa aikana Langford on työskennellyt muun muassa italialaisessa bistrossa ja sekä Michelin-tähdellä palkitussa ravintolassa. Aasian ja Afrikan maut ovat hänelle tärkeitä, Skandinaavinen keittiö täysin hallussa ja maku aina pääosassa. Ja pääosan näyttelijä myös näyttää aina hyvältä.
-Uudessa tilassa oli hyvä ja toimiva keittiö valmiina. Pystymme molemmissa Linnateatterin tiloissa, sekä tutulla Linnakadulla että täällä Puutarhakadulla, palvelemaan asiakkaita laadukkaasti ja joustavasti. Meillä on erinomainen porukka tekijöitä keittiöissä, Langford kertoo.

Linnateatterin keittiömestari Martin Langford muokkaa menun sesonkien mukaan. Kaunista ja maistuvaa.

Linnateatterin keittiömestari Martin Langford muokkaa menun sesonkien mukaan. Kaunista ja maistuvaa.

Mittava projekti lähti täyteen vauhtiin, kun Linnateatteri osti Domino-salin sekä sen naapurissa toimineen liikeyrityksen Humalistonkadulta. Tarina sai täydellisen ja tarkoituksenmukaisen käänteen, kun kokonaisuus paljastui Domino-salia laajemmaksi, monipuoliseksi tilakokonaisuudeksi. Maalaistentalon myötä moni asia loksahti kohdilleen.
-Tarvitsimme ehdottomasti ravintolatilat. Maalaistentalon tilojen myötä käytössämme on Alvar Aallon suunnittelema, teatterin alkuperäinen sisäänkäynti Puutarhankadun puolelta, 160 asiakaspaikkaa ravintolassa sekä hienot kokoustilat, jotka sopivat kahden ihmisen tapaamisesta 100-500 henkilön seminaaritilaisuuksiin, Lamberg kertoo.

Tilat henkivät aikaa ja ajatusta, jota varten Alvar Aalto ne suunnitteli. Maalaistentalo valmistui vuonna 1928, ja aina vuoteen 1954 se oli Turun kaupunginteatterin koti. Naapurissa oleva Domino puolestaan oli pitkään elokuvateatteri, joka viime vuosina palveli kaupunginteatteria remontin aikaisena väliaikaistilana.
Uusien tilojen avaus tapahtui 29. syyskuuta Pomo! -näytelmän uusinta ensi-illassa. Domino-saliin mahtuu 500 katsojaa. Tilan korkeus antaa aivan uudet mahdollisuudet tekniikan hyödyntämiseen sekä lavasteiden rakentamiseen.
-Toivottavasti kaikki pyörähtää hyvin käyntiin, niin saadaan myös pyörölava joskus hankittua, Lamberg naurahtaa.
Ympyrä on joka tapauksessa komealla tavalla sulkeutunut: Linnateatterin remonttiin asti tiloja erottanut umpeen muurattu ovi on auki. Yhdessä tilat muodostavat arvokkaan, toiminallisen ja kauniin kokonaisuuden.
-Olemme yhteistyössä arkkitehtitoimisto Siggen, Turun museokeskuksen ja Jatkeen loistavan urakoitsijatiimin kanssa saaneet aikaan tilojen historiaa arvostavan kokonaisuuden, joka toimii tässä ajassa, ja josta on hyvä aloittaa, Lamberg selvittää.
Yleisön palautteen mukaan ja sujuvuuden ehdoilla Linnateatteri muokkaa palveluaan ja tilojaan.
-Käytäntö näyttää, mitä muutoksia halutaan tehdä ja miten ruoka- ja juomapalvelut parhaiten sujuvat. Kuuntelemme kävijöitä ja sorvaamme vauhdissa palautteiden pohjalta parempaa pakettia.
-Nyt olemme joka tapauksessa oikeassa teatterissa. Se on iso ja upea juttu Linnateatterille, tiivistää Lamberg.